Cellat

  • 23 Nisan 2017 Pazar
  • 87 dakika

İspanya, İtalya Spain, Italy / 1963 / 87’ / Blu-Ray / Siyah & Beyaz Black & White / İspanyolca Spanish / Türkçe, İngilizce Altyazı Turkish, English Subtitles

Yönetmen / Director: Luis García Berlanga

Senaryo / Screenplay: Luis García Berlanga, Rafael Azcona, Ennio Flaiano

Görüntü Yönetmeni / Director of Photography: Tonino Delli Colli

Kurgu / Editing: Alfonso Santacana

Müzik / Music: Miguel Asins Arbó

Oyuncular / Cast: Nino Manfredi, Emma Penella, José Isbert, José Luis López Vázquez, Ángel Álvarez

Yapımcı / Producer: Nazario Belmar, Moris Ergas

Yapım / Production Company: Naga Films, Zebra Films

Dünya Hakları / World Sales:

Türkiye Hakları / Turkey Sales:

 

1964 İspanya Sinema Yazarları Topluluğu Ödülleri; En İyi Orijinal Senaryo / Ulusal Görsel Sanatlar Sendikası Ödülü İspanya; En İyi Kadın Yıldız / 1964 Sant Jordi Ödülleri; En İyi Film / 1963 Venedik FF; FIPRESCI En İyi Film

1964 Cinema Writers Circle Awards Spain; Best Original Screenplay / 1963 National Syndicate of Spectacle Spain; Best Female Star / 1964 Sant Jordi Awards; Best Film / 1963 Venice FF; FIPRESCI Best Film

Film, bir cellâdın kızına âşık olan bir mezarcının hikâyesini anlatıyor. Almanya’ya eğitimini tamamlamayıp dönmeye çalışan José Luis Rodríguez, bürokratik engellerle karşılaşınca kayınpederinin işini devralmak zorunda kalır ve cellât olur. Aslında idam cezasına karşı bir eleştiri olarak çekilen bu film, komedi unsurlarını o kadar güzel kullanmıştır ki sonradan niyeti anlaşılınca bazı ülkelerde gösteriminde sorunlar yaşansa da 1963 yılında Venedik FF’de gösterildiğinde aslında eleştiri için yapıldığı anlaşılmamıştır. O sene film aynı zamanda En İyi Film adayı da olmuştur.

English Plot

 

Luis García Berlanga

1921 yılında Valencia’da doğdu ve 1930’da ailesi tarafından eğitim için İsviçre’ye gönderilene kadar orada yaşadı. 1936’ da Academia Cabanilles’de okurken İspanya İç Savaşı çıktı ve Berlanga savaşa gitti. Savaştan sonra 1941’de Franco’nun yönetimi babasını mahkûm edince yardımı dokunur umuduyla Mavi Tümen’e katıldı ve 1942’de İspanya’ya gelene kadar Rusya’da savaştı. Ancak 1943 yılında 23 yaşında sinema ve şiirle ilgilenmeye başladı ve Cajón de perro isimli ilk senaryosunu yazdı. 1947’de Institute of Cinematographic Research and Experiences’a girerek bir kısa bir de uzun film yönetti. Aralarında Pedro Almodóvar’ın da olduğu birçok yönetmenin ilham kaynakları arasında saydığı yönetmen, Cannes ve Berlin gibi film festivallerinden sayısız ödül aldı.

Biography

 

Filmografi / Filmography

1999 París Tombuctú / Paris-Timbuktu

1993 Todos a la cárcel / Everyone Off to Jail

1987 Moros y cristianos / Moors and Christians

1985 La vaquilla / The Heifer

1982 Nacional III / National III

1981 Patrimonio nacional / National Heritage

1987 La escopeta nacional / The National Shotgun

1974 Grandeur nature / Love Doll

1970 ¡Vivan los novios! / Long Live the Bride and Groom

1967 Las pirañas / The Boutique

1961 Plácido / Placido

1957 Los jueves, milagro / Miracles of Thursday

1956 Calabuch / The Rocket from Calabuch

1954 Novio a la Vista / Boyfriend in Sight

1953 Esa pareja feliz / That Happy Pair

1953 Bienvenido Mister Marshall / Welcome Mr. Marshall

1948 Paseo por una guerra antigua

Seanslar

E-bültenimize abone olun etkinlikleri kaçırmayın!