Binlerce etkinlik ve mekanı keşfet...
Popüler Aramalar
Biletinial Öneriyor
      Biletinial Öneriyor
        Şehrini Keşfet #Şehrine Özel Etkinlikler
        • Türkçe
        • English
        • Hrvatski
        • Shqip
        Konya Mistik Müzik Festivali - Dhruv Sangarı / Hindistan

        Konya Mistik Müzik Festivali - Dhruv Sangarı / Hindistan

        • Konya Mistik Müzik Fest.

        Konya Mistik Müzik Festivali - Dhruv Sangarı / Hindistan

        DHRUV SANGARİ

        Bilal Chishty Sangari olarak da bilinen Dhruv Sangari, Sufi ve Klasik Hintli bir vokalist, besteci, söz yazarı, bilgin ve öğretmendir. 1981 doğumlu Dhruv, klasik müzik eğitimine yedi yaşında Shahana Bannerjee ile başladı ve Ustad lqbal Ahmad Khan ile devam etti.  İlerleyen yıllarda Tasavvuf ve Tasavvuf müziğine ilgi duydu ve Delhi'deki Sûfî dergahlarında kavvali öğrenmeye başladı. 

        Delhi Üniversitesi'nden Hindistani klasik müzik eğitimini tamamlayan Dhruv, tam zamanlı bir konser ve kayıt sanatçısı olmaya devam etti ve 2000 yılından bu yana çeşitli gruplarla performans sergiledi.

        Tasavvuf müziği icracıları için erken dönemde kullanılmaya başlanan “kavval” kelimesi, bu müziğin ruhunu da yansıtmaktadır. Tasavvuf musikisi sözün (kavl) taşıyıcısıdır. Bu meyanda kavvaller yalnızca müzik icrası ile uğraşan kimseler değil, tasavvufun köklü öğretisini taşıyan aracılardır. Tarihte genel manada bütün musikişinaslar için kullanılan kavval sözcüğü bugün Hindistan Müslümanları arasında yaygın olarak icra edilen bir müzik dalının üstatlarını ifade etmek için kullanılmaktadır.

        Kavvali parçaları sürekli tekrar edilen sabit bir nakarat üzerine solistlerin ekseriyetle serbest tarzda okudukları beyitlerden oluşur. Ritim bu müziğin temel unsurudur, başlarda yavaş ve tane tane okunan nakarat kısımları ritmin hızlanması ile adeta bir tekerlemeye dönüşür, yardımcı müzisyenlerin alkışlarla desteklediği ritim, tablanın sesi ve solistin icrası iç içe geçer. Bu bağlamda kavvali tam anlamı ile bir “vecd müziğidir”.

        Kavvalidesitar, tabla, tanbura gibi sazlarla birlikte 19. Yüzyıl’dan itibaren Harmonium adı verilen körüklü bir enstrümanın kullanıldığı görülmektedir. Bugün standart bir kavvali ekibi dokuz kişiden oluşur; “Harmonium çalan iki ya da bir solist, nakaratları söyleyen ve el çırparak tempo tutan beş korist, bir tabla sanatçısı ve bir tanburi”.

        Özellikle büyük sufilerin vefat tarihlerinde düzenlenen “urs” merasimlerinde boy gösteren kavvali ekipleri, ekseriyetle Kuzey Hindistan ve Pakistan’da aynı ailenin fertlerinden oluşur. Bu ailelerin Emir Hüsrev’den günümüze gelen silsilelere sahip oldukları bu suretle pek çok kavval ailesinin 700 senelik geçmişe sahip olduğu bilinmektedir.

        “Şehinşâh-ı Kavvali” olarak anılan Nusret Fatih Ali Han, Pencaplı bir kavval ailesine mensup olarak dünyaya gelmiş ancak aile mirası olan müziği evrensel bir değer haline getirmeyi başarmıştır.

        Bu yıl Mistik Müzik Festivali’nin konuğu olan Dhruv Sangari (Bilal Çeştî) , Hindistan kıtasında yaygın olan Sufi müziğinin (Kavvalî) genç üstadlarından biridir. Hâlihazırda Rooh Sufi, Humble Mystic ve Washington merkezli National Sufi Ensemble gibi çok bilinen müzik topluluklarını yönetmektedir. Sangari, “Gharana” adı verilen geleneksel müzik ekollerinin temsilcilerinden ders alarak müzik hayatına atılmıştır. Hocaları arasında en meşhur olanı “Kavvalî Şahı” olarak bilinen Üstad Nusret Fatih Ali Han’dır. Ustasına atıfla “Kavvali Prensi” olarak anılan Bilal Çeştî’nin çalışmaları Bollywood ve televizyon gösterilerinde yer bulduğu gibi dünyaca ünlü Coke Studio’nun albüm çalışmalarında da yer almıştır. A.R. Rahman’ın başkanlığındaki “Sufi Rotası” projesiyle 15 ülkede düzenli olarak gerçekleştirilen festivallerin küratörlüğünü üstlenmiştir.

        Sangari, kurucusu olduğu ve UNESCO tarafından tanınan “Ektara İndia” ile Sufi-Bhakti Geleneği ve senkretik temalar üzerine çalışmalar yürütmektedir. Çok sayıda müzik okulu ve üniversitede parçası olduğu geleneksel müziği tanıtan eğitim programlarında yer almıştır. Sanatçı, halihazırda eğitimcilik kariyeri ile birlikte tam zamanlı müzisyenlik kariyerini de sürdürmektedir.

        ÜYELİK girişi yapılarak satın alınan biletlerin iadesi, etkinlik saatine 48 saat kala BİLETLERİM bölümü içinde yer alan İPTAL ET kısmından yapılabilir. İptal/İade işlemleri internetten alınan ve gişeden yazdırılmamış biletler için geçerlidir.

        ÜYELİK girişi yapılmadan satın alınan biletlerin iade taleplerinin etkinlik saatine 48 saat kala info@biletinial.com adresine mail yoluyla iletilmesi gerekmektedir. İptal/İade işlemleri internetten alınan ve gişeden yazdırılmamış biletler için geçerlidir.